Sistoskopi Nedir?
24 Ekim 2018
Stres İnkontinans Nedir?
24 Ekim 2018

 

1 ) Spiral nedir?

Spiral, hamileliğin elde edilmesini önleyebilmek amaci ile rahime yerlestirilen ve T harfine benyeyen medikal bir araca verilen isimdir. Bugün için bakır ihtiva eden, rahim içi araçlar daha çok kullanılmaktadır.

Bakır spiraller ile hamilelikten korunma süresi, yaklaşık olarak 10 yıl olarak kabul edilir. Rahim içerisine takılmakta olan araçlar, daha çok kadınlarda normalden daha fazla adet kanamaları, ara kanamalar, kasık ağrıları gibi şikayetleri de beraberinde getirir.

2 ) Spiralde elde edilen başarı oranı nedir?

Spiral oldukça etkin ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilen bir araçtır. Doğum kontrol hapları, 3 aylık iğneler ve cilt altı implantlar gibi başarılı bir koruma yöntemi olarak güveni bir şekilde kullanılabilir. 1 yıl içerisinde hamile kalma riskinin oranı, %1’den daha az olarak kabul edilir.

3 ) Spiral (RİA) hamileliğin meydana gelmesini nasıl önler?

  • Spiralin sperm öldürücü bir özelliği vardır.
  • Hamileligin meydana gelmesini önler
  • Endometrial kavitede fibrin ve fagositikk hücreler birikir
  • Rahimde prostaglandin salınımının artmasına yardimci olur
  • Bakırlı RİA spermin hareketliliğini ve akrozom etkileşimini sağlar.
  • Progesteron ihtiva eden spiraller, yumurtlamayı önleyici güce sahiptir
  • Progesteron ihtiva eden RİA servikal mukusu kalınlaştırır. Bu sayede spermlerin geçisini önler

4 )Spiral doğum yaptıktan sonra ne zaman takılabilir?

Doğumun tamamlanmasının ardından  1 ay sonra spiral takılmasında herhangi bir sakınca yoktur

5 ) Spiral takılıyken hamilelik meydana gelebilir mi?

Bütün doğum kontrol yöntemlerinin % 100 koruma sağladığını söylememiz doğru olmaz. Spiral yöntemi ile beraber hamilelik kontrol altına alınırken de, hamillik meydana gelme riski bulunur. RİA kullanımında meydana gelen hamileliklerin büyük bir kısmı, aracın düşmesi ve düştüğünün fark edilememesi ile oluşur.

Spiral ile beraber rahim içinde bir hamilelik meydana gelir ise ve çocuk sahibi olmak da isteniyorsa, o zaman ciddi enfeksiyon ve septik şok riski ile karşılaşma olasılığı bulunur. Bu sebepten dolayi da spiralin bir an önce rahimden çıkarılması gerekir.

Ancak spiral çıkarıldıktan sonra, meydana gelmiş olan hamileliğin %30 civarinda düşük ile sonuçlanma tehlikesi ihtimaller arasında bulunur. Hamilelik sonlandırılmak isteniyor ise, o zaman küretaj yöntemine başvurulabilir.
Bununla beraber, spiralle rahim içinde hamilelik sağlanmış olan kadınlarda, herhangi bir müdahale yapılmasa dahi hamileliğin düşükle sonuçlanma riski yaklaşık olarak %50 dolaylarındadır. Erken doğum riskinde de aynı sekilde artış olur.

Hamilelik ilerlemiş ise, spiralin çıkartılması mümkün olmaz. Bu durumda spiralin bebekte bir soruna yol açması da söz konusu değildir. Kısacası spiraller bebekte herhangi bir anomalinin ortaya çıkmasına sebebiyet vermez.

6 ) Spiral ve dış gebelik ilişkisi

Genellikle toplum içerisinde spiralin dış gebeliğe sebebiyet vermesi ile alaklı olarak yanlış bir inanış bulunmaktadır. Spiral hamileliği koruma açısından oldukça etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Bu sebepten dolayı da, hamilelik meydana gelme riski düşüktür. Ancak spiral kullanımı sırasında hamile olan kadınlarda, aslanmış olan hamileliğin dış gebelik olma riski ise biraz daha fazadır.

Randevu Al