Rahim sarkması cinsel organın olması gereken bölümden aşağı doğru sarkmasıdır. Çoğunlukla yalnızca rahim sarkmaz, aynı zamanda idrar torbası ve kalın bağırsağın ucu da sarkabilir. Bu gibi problemlerin tedavisinde en son aşama olarak cerrahi müdahele uygulanır. Cinsel hayatı etkileyecek durumda ise rahim sarkması için estetik operasyonlar uygulanabilir.
Jinekolojik muayene gerektirir bu sebeple de kadın hastalıkları ve doğum bölümünde muayene yapılır. Doktor vajinal doğum geçmişinizi ve genel sağlık durumunuzu değerlendirir. Yatarak ya da ayakta jinekolojik muayene uygulanır. Muayene esnasında öksürmeniz ya da ıkınmanız istenebilir. Ultrason ya da MR talep edilebilir.
Rahim sarkmasında rahim ağzı dokusunun hepsi dışarıdadır bu sebeple de vajinal ülsere yara sebep olur. Enfeksiyon oluşabilir. İdrar torbası sarkması, vajina ön duvarının etrafında olan idrar torbasının bombeleşmesi anlamına gelir. Bu durum gelişinde öksürme, hapşırma ve ağır kaldırma gibi eylemlerde karın basıncı oluşur ve vajina içinde bombeleşen idrar torbası elle fark edilebilir hale gelir.
Rahim sarkmasının tedavisi hastanın kaç yaşında olduğuna, hastalığın evresine, kadının genel sağlık durumuna ve daha sonra bebek doğurmak isteyip istemediğine göre değişkenlik gösterir. İleride bu sorunun gelişmesi düzenli olarak yapılan Kegel egzersizleri ismi verilen vajina çevresindeki ve perine kaslarını kasma egzersizleri uygulanarak bir nebze de olsa önlenebilir.
İleride çocuk istemeyen bir kadında genital organ sarkması halinde yapılan tedavi şekli çoğunlukla rahimin vajina tarafından çıkarılması ve ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıkların alınarak vajina daraltılması prosedürüne dayanır. Vajina daraltma işlemi yaşamış kadınlar şayet hamile kalırsa normal doğum yerine sezeryan ile doğumu yapar.
Üreme dönemindeki ve bebek sahibi olmayı planlayan ya da bebek sahibi olsa dahi rahminin alınmasını istemeyen bir hastada ise rahim alınmaz ve sadece ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku alınarak genişlemenin düzeltilmesi yani vajinanın daraltılması düşünülebilir. Bu sayede doğum ardından vajina genişlemesi sorunu olan kadınların şikayetleri azalır ve cinsel hayattan da eskisine oranla daha fazla verim alınır. Vajina daraltılması işlemine tıp dilinde vajinoplasti ismi verilir. Belirgin rahim sarkması vakalarında karın yoluyla rahimi yerinde tutan bağlara erişilir ve bu bağların yukarı çekilmesi ve bu sayede rahimin çıkarılmaması ihtimaller dahilindedir. Fakat yukarı çekme işlemlerinin uzun ömürlü olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Uygulanan işlemin tipine ve yapan cerrahın yöntemi ile yakından ilgili olarak 3-5 sene içersinde nüks etme riski vardır.
Çocukları olmasına karşın rahiminin alınmasından yana olmayan ya da başka da bebek doğurmak isteyen kadınlarda ya da rahim alınması işlemini dahi kaldıramayacak kadar yaşlı ve genel durumu kötü vakalarda operasyon yerine pesser ismi verilen ve vajinaya yerleştirilerek rahimi destekleyip yukarda tutan cihazlar da tedavi yöntemleri arasındadır. Ancak bu gibi tedaviler çok özel durumlarda kullanılır.
Vajinaya takılan halkalar rahmi kaldıracak şekilde dizayn edilir. Geçici ya da devamlı takılan halkalar mevcuttur. Değişik şekil ve boyutta olmaktadırlar. Hastaya uygun olanına doktor karar verir.
Yaşam tarzında gidilen değişiklikler ve vajinal halkalar problemin çözülmesi için yeterli gelmediyse ameliyat diğer bir opsiyondur. Sarkmaya yol açan kasların, hastanın dokularıyla veya sentetik malzemelerle desteklenmesiyle problem çözülebilir. Veya rahmin alınması da tavsiye edilebilir. Fakat her kadın operasyon için uygun olmamaktadır. Özellikle ileride hamile kalmak isteyen hastalarda ve ameliyatın riskli olduğu çok yaşlı kadınlarda rahim alımı (histerektomi) yapılmaz.
Vajinal histerektomi; rahmi ve fazla dokuların çıkartılması işlemidir.
Askı destekleme; hastanın vücudu ya da sentetik materyalden uygulanan askılarla güçsüz alt karın tabanı kaslarını destekler.
Laparoskopik cerrahi; karın bölgesine uygulanan küçük kesilerle kamera ile uygulanan bir tedavi tekniğidir.
Gebe kalmamaya dikkat edilmelidir. Vajinal daraltma ardından gebe kalınırsa doğum sezaryenle gerçekleştirilmelidir.