Rahim kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alır ve oldukça tehlikelidir. Uterus kanseri olarak da bilinen bu kanser, genellikle menopoz dönemini takip eden yıllarda ortaya çıkmaktadır.
Rahim kanseri, endometrium adı verilen rahim dokusunda meydana gelmektedir. Bu dokuda türeyip, geliştikten sonra üreme sistemindeki diğer dokulara yayılma eğilimi gösterir. Bu kanser, ilk önce rahim ağzına ve sonrasında tüplere ve yumurtalıklara sıçrayarak ilerlemektedir. Kanserin ilerleyen safhalarında lenfatik damarlar aracılığı ile üreme sisteminden çıkarak, vücudun diğer organlarına yayılmaktadır. Bu şekilde kanal veya lenf yolu ile diğer organlara yayılma durumuna, metastaz adı verilir.
Erken dönemde teşhis edilebilen rahim kanseri için tedavi şansı oldukça yüksek olmaktadır. Rahim kanseri belirtileri arasında düzensiz kanamalar ve vajinadan kanlı, sulu akıntı gelmesi ilk sıralarda yer almaktadır. Rahim kanserinin başlıca belirtisi menopoz sonrası yaşanan vajinal kanamalardır. Bu kanamalar, hafif kanamalar, lekelenme veya ağır kanamalar olarak görülebilir. Bazı durumlarda vajinadan çok az kanlı ancak, sulu ve kokulu akıntı gelebilir.
Aşağıdaki durumlardan bir veya bir kaçını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden biran önce doktor muayenesine gitmeniz önerilir:
Rahim kanserinin tedavisi cerrahi olarak rahimin alınması prensibine dayanmaktadır. Ancak bu işlem hastanın kanser evresine ve çocuk sahibi olma isteğine göre değişmektedir.
Ameliyat sırasında kanserin yaygınlığını saptayabilmek amacı ile karın içerisinden örnekler alınır, tüpler ve yumurtalıklar çıkartılır. Bunlara ek olarak alt karın bölgesi ve aort damarı etrafındaki lenf bezlerinden örnekler alınır. Bu operasyon sonrasında çıkartılan tüm parçaların patolojik değerlendirmesi ile kanserin yaygınlığı saptanmaktadır. Eğer kanser komşu dokulara yayılmamışsa direkt histerotomi, tedaviyi sağlar. Fakat kanser komşu organlara veya lenf dokularına yayılmış ise ek tedavi gerektirir. Bu durum kanserin ilerlemiş evrelerde olduğunu göstermektedir. Bu durumlarda cerrahi işlemden sonra radyasyon tedavisi uygulanmaktadır. Özel durumlarda ilaç tedavisi ( kemoterapi ) ile desteklenerek rahim kanseri tedavisi uygulanmaktadır.
Ultrason: Rahim ultrasonu rahim kanseri teşhisinde kullanılan ilk yöntemdir. Ses dalgaları kullanılarak taranan rahmin tam resmi görüntülenerek tümörlerin varlığı tespit edilebilmektedir.
Örnekleme: Çok ince bir tüp aracılığı ile rahmin iç kısmından yani endometriumdan örnekler alınır. Bu uygulama sırasında anestezi kullanılmaz. Alınan örnekler laboratuvar ortamında incelenerek kanserli hücrenin olup olmadığı araştırılır.
Histeroskopi: Rahim boşluğunu, histeroskop (ince ve esnek bir teleskop) aracılığı ile muayene edinmesi işlemidir. Histeroskop hem rahim astarının gözle kontrolü hem de şüpheli görülen bölgelerden örnekler alınmasında kullanılmaktadır. Bu muayene esnasında da anestezi kullanılmaz.
Rahim kanserinin nedeni, diğer kanser türleri gibi bilinmemektedir. Ancak uzmanlar tarafından bazı nedenlerin bu riski arttığı yönünde araştırmalar yapılmıştır: