Rahim Ağzının İyi Huylu Hastalıkları Nelerdir?
24 Ekim 2018
Rahim İçi Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
24 Ekim 2018

 

1 ) Spiral nedir?

Spiral, hamileliğin oluşmasına engel olabilmek için, rahmin içerisine yerleştirilen ve T harfine benzeyen medikal bir araçtır. Günümüzde bakır ihtiva eden, rahim içi araçların kullanılması tercih edilir.

Bakır spiraller ile hamilelikten korunma süresi yaklaşık olarak 10 yıl olarak kabul edilir. Rahim içerisine takılan araçlar, kadınlarda çok fazla adet kanamaları, ara kanamalar, kasık ağrıları gibi şikayetlerin meydana gelmesine sebep olur.

2 ) Spiral doğumdan sonra ne zaman takılabilir?

Doğumun tamamlanmasının ardından ilk 2 gün içerisinde veya doğumdan 1 ay sonra spiral takılması uygun görülür.

3 ) Spiralden elde edilen başarı orani nedir?

Spiral oldukça etkin ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol hapları, 3 aylık iğneler ve cilt altı implantlar gibi başarılı bir koruma yöntemi olarak gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Spiral takıldıktan sonra 1 yıl boyunca hamile olma riski %1’den çok daha az olarak ifade edilir.

4 ) Spiral özellikleri nelerdir?

  • Spiralin sperm öldürücü bir özelliği bulunur
  • Hamileliğin oluşmasına engel olur
  • Endometrial kavitede fibrin ve fagositikk hücreler birikir
  • Rahimde prostaglandin salınımının artmasına yardimci olur
  • Bakırlı RİA spermin hareketliliğini ve akrozom etkileşimini sağlar.
  • Progesteron ihtiva eden spiraller, yumurtlamayı önleyici güce sahiptir
  • Progesteron ihtiva eden RİA servikal mukusu kalınlaştırır. Bu sayede spermlerin geçisini önler

5 ) Spiral kullanırken hamile kalınabilir mi?

Doğum kontrol yöntemlerinin hiçbirisi için kesin olarak % 100 koruma sağlar demek kesinlikle doğru değildir. Spiral yöntemi ile doğum kontrolü gerçekleştirilirken de hamilelik meydana gelme riski bulunur. Spiral takıldıktan sonra meydana gelen hamileliklerin büyük bir kısmı, aracın düşmesi ve düştüğünün fark edilememesi ile oluşmaktadır. Spiral takıldıktan sonra rahim içinde bir hamilelik meydana gelir ise ve bebek sahibi olunmak isteniyorsa, ciddi enfeksiyon ve septik şok riski ortaya getirme ihtimali vardır. Bu sebepten dolayı da, takılmış olan spiralin bir an önce çıkarılması gerekir.

Ancak spiral çıkarıldıktan sonra yaklaşık olarak %30 civarında hamileliğin düşük ile sonuçlanma tehlikesi de bulunur. Ancak hamilelik sonlandırılmak isteniyor ise, o zaman kürtaj yöntemine başvurulabilir. Bununla beraber, spiral taktırdıktan sonra rahim içinde hamilelik sağlamış olan kadınlarda, herhangi bir müdahale gerçekleştirilmese bile hamileliğin düşükle sonuçlanma riski yaklaşık olarak %50 civarındadır. Erken doğum riskinde de aynı şekilde artış görülür.

Hamilelik ilerlemiş ise, o zaman takılmış olan spiralin çıkarılması mümkün olmaz. Bu durumda spiralin bebekte bir probleme sebebiyet vermesi söz konusu değildir. Yani rahim içerisine takılmış olan spiraller, bebek üzerinde herhangi bir anomalinin oluşmasına sebep olmaz.

6 ) Spiral ile dış gebelik ilişkisi nasıldır?

Genellikle, toplum içerisinde spiralin dış gebeliğin oluşmasına sebebiyet verdiği ile ilgili doğru olmayan ve inanış bulunmaktadır. Spiral son derece etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Bu sebepten dolayı da, hamilelik elde etme olasılığı ciddi anlamda azdır. Ancak spiral kullanımı sırasında hamile olmayı başaran kadınlarda, elde edilen hamileliğin dış gebelik olma riski, normale göre biraz daha fazadır.

Randevu Al