Polikistik over sendromunda üreme çağındaki kadınlarda; adet düzensizliğine, gebe kalamamaya, kilo almaya ve aşırı tüylenmeye yol açan bu sendrom, kontrol altına alınabilir.
Bu hastalık, kadınlarda genç yaşlarda da görülmeye başlanabilir. Beraberinde birçok sorunu getirebilir. Ciddi bir sorun olduğu unutulmamalıdır.
Toplum arasında, bu sendroma sahip olan genç kızların evlendiği zaman düzeleceği düşünülür. Ancak polikistik over tedavi edilmez ise, kısırlık gibi ciddi sorunlara overlerin yani yumurtalıkların yitirilmesi gibi problemlere sebep olabilir.
Polikistik over sendromu, sebep olduğu hastalıklar hasebiyle birden fazla branşın tedavisini kapsayabilir.
Polikistik over sendromu belirtileri
Saydığımız belirtilerden beş ya da daha fazlası sizde mevcut ise polikistik over sendromuna sahip olabilirsiniz. Bu sebeple zaman kaybetmeden bir doktora görünmenizde fayda var.
Adet düzensizliği
Polikistik over sendromunda en yaygın olarak görülen belirti, yaşanan adetlerin düzensiz olmasıdır.Bunun dışında adetlerin geç yaşanması ya da hiç adet görmeme gibi sorunlar da meydana gelebilir. Bir sene içinde en fazla 10 adet gören polikistik over sendromuna sahio kadınlar, düzensiz şekilde yumurtlar. Düzensiz adet görme neticesinde endometrium adı verilen rahim zarı düzensiz bir şekilde kalınlaşma gösterir. Endometriumun olması gerekenden fazla kalınlaşması ise kanser riskini oldukça fazlalaştırır.
Kısırlık
Yumurtanın olması gerektiği kadar büyümemesi ya da yumurtlamanın yaşanmaması neticesinde kısırlık problemi meydana gelebilir. Kısırlık sebebiyle sağlık kurumlarına giden kadınların yaklaşık olarak yarısından polikistik over sendromu görülmektedir.
Tüylenmede artış
Kadın vücudunda doğal olarak ince tüyler bulunur. Bu tüyler erkek vücudundan bulunan tüyler gibi kalın ve sert olmamaktadır. Ancak bu sendrom sebebiyle, kadın vücudundaki tüyler kalınlaşır ve koyulaşır. Bunun sebebi artan erkeklik hormonudur. Genellikle meme çevresinde tüylenme, dudakların üstü, çene, kol-bacak ve karın bölgelerindeki tüylerde kalınlaşma ve koyulaşma gözlemlenir. Tüylenmedeki bu artış sebebiyle kadınlar doğal olarak kötü hisseder ve özgüven kırılması yaşar.
Polikistik over sendromu olan kişilerde aşırı tüylenmeyi engellemek adına bir yandan ilaç tedavisine başlanır, bir yandan lazer, epilasyon gibi fiziksel tedavi yöntemlere başvurulur. Fakat tedavinin başarıya ulaşması için en az 6 ay beklenmesi gerektiğinin hastalar tarafından bilinmesi oldukça önemlidir.
Saç dökülmesi
Polikistik over sendromu olan kişilerin yaşadığı hormonal dengesizlikler sebebiyle, saç dökülmesi ya da saçlarda azalma ile karşılaşılabilir. Saç dökülmelerine karşı ilaç tedavisine başlanabilir. Bunun dışında polikistik over sendromunu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da saç dökülmesi sorununu engeller.
Kilo alımı
Kadınların büyük bir kısmı çeşitli sorunlarla uğraşırken bir yandan da kilo vermek ya da kilolarını muhafaza etmek için büyük bir çaba gösterir. Şeker ve insülin metabolizmasının bozulmasının neticesi olarak, özellikle bel ve karın bölgesinde daha fazla yağ depolanmaya başlar.
Sendromun tedavisi için ilk olarak kilo alımını durdurmak hedeflenir. Ardından kilo verme aşamasına geçilir. Bunu sağlamak adına beslenme uzmanından yardım almak gerekir. Beslenme düzeni kişiye göre planlansa da karbonhidratların tüketiminin azaldığı bir diyet planlaması yapılır.
Cilt-deri problemleri
Çoğunlukla insülin metabolizmasındaki sorunlar kaynaklı olarak boyun, kasık ve koltuk altı alanlarında çeşitli lekelenmeler görülebilir. Cildin renginde koyulaşma olabilir. Akne sorunları kendini gösterebilir. Lekelenmeleri azaltmak adına çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.
Bu sendroma sahip olan kadınlarda özellikle yaşın ilerlemesi durumunda sivilce sorunları göze çarpabilir. Yüz bölgesinde, çene bölgesinde, göğüste ve sırt bölgesinde gelişen sivilceler, polikistik tedavisi için uygulanan ilaçlar sayesinde engellenebilir.
Depresyon-anksiyete
Pokistik over sendromu olan kişilerin maruz kaldığı hormonal bozukluklar, ve bu dengesizlik sebebiyle meydana gelen kozmetik problemler ve kısırlık, kadınların büyük bir kısmında psikolojik sorunlara sebep olmaktadır. Bu durumun neticesinde sosyal hayatlarında uzaklaşabilirler.
Polikistik over sendromunun kesin teşhisi:
Polikistik over sendromunun tedavisi, kişiye göre planlanmaktadır. Her hastanın tedavi yöntemi genel sağlık durumuna ve şikayetleri ne derecede yaşadığına göre değişmektedir. Genellikle düzenli ilaç tedavisi, yaşam düzenindeki değişiklikler ve beslenme düzeninin planlanmasıyla yapılan tedaviden cevap alabilmek için en az 6 ay beklemek gerekmektedir. Tedavi ile hayat kaliteleri artan ve eskisi gibi yaşayabilen kişilerin kontrolleri ve izlenmesi menopoz dönemine kadar elde bırakılmamalıdır.
Polikistik over sendromuna sahip olan kadınların bu hastalığı kabul etme aşamaları oldukça güçtür. Bundan dolayı da tedavi için, jinekoloji uzmanı ile beslenme ve diyet uzmanı kombine bir çalışma sürdürmelidir. Bu sendroma sahip hastaların psikolojik destek alması da oldukça önemlidir.