Meme Kanseri
Her kadın hayatı boyunca meme kanseri ile karşılaşma riskini taşıyarak, dünyaya gelir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olmasıyla beraber, ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu hastalıkta diğer hastalıklar gibi erken teşhis sayesinde tedaviyi başarıya ulaştırır.
Kadınların yaş aralığını gözetmeksizin karşılaşacağı ve karşılaşmış olma ihtimali, kişiye göre farklılık gösteren pek çok risk faktöründen oluşmaktadır. Genetik, çevresel, hormonal, sosyo-biyolojik ve psikolojik etkenlerin etkili olduğu kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, meme kanseri olan kadınların % 75’inin yüksek risk grubunda yer almadığını, bu yüzden tüm kadınların meme kanseri riskini taşıdığı belirtilmiştir.
Meme bezi, meme başı ve çevresinde yer alan 15- 20 lobdan meydana gelir. Lobüller birbirlerine süt kanalları ile bağlıdır ve süt kanalları meme başına doğru birleşirler. Meme başının etrafındaki koyu renkli alana ise areola adı verilir. Meme bezi, çeşitli hormonların etkisi altında gelişimini tamamlar. Başlıca hormonlar ise östrojen ve progesterondur. Salgılanan bu hormonların etkisiyle süt kanalları ve lobüller büyüyerek gelişir. Bu gelişim olmadığı, memenin yapısından kaynaklanan işlev bozuklukları da meme kanserine yol açar. İşlev bozukluklarına göre de kanser türleri çeşitlenir.
Meme kanseri, lobülleri ya da süt kanallarını oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile gelişir. Süt kanallarından kaynaklanan kansere duktal karsinom, lobüllerden kaynaklanan tipe ise lobüler karsinom denir. Memenin sıcak, kırmızı ve büyük olduğu kanser türüne ise inflamatuar kanser denir. İnflamatuar kanser daha az görülür. Memenin lenf damarlarında tıkanıklığa neden olduğundan memede ödem oluşarak büyür. İnflamatuar kanser çok hızlı yayılan en tehlikeli türüdür.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Meme kanserinde risk faktörleri
Her kadın bu riski taşıdığına göre, belli bir profil doğrultusunda hayatlarını kontrol etmeleri, sağlıkları açısında önemlidir. Özellikle bu risk grubuna dâhil kadınlar, daha fazla dikkat etmeli ve erken teşhisin hayat kurtardığını bilmeleri gerekir. Bu yüzden yaşanan belirtileri göz ardı etmeden, belli bir yaştan sonra düzenli olarak mamografi çektirmeleri ihmal edilmemesi gereken bir konudur.
Mamografi
Mamografi, meme muayenesinde saptanamayacak kadar küçük anomaliliklerin belirlenmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Elle muayenede tespit edilemeyecek kadar küçük boyuttaki kitlelerin ortaya çıkarılmasında etkili olmaktadır. Mamografi ile sorunlar kolaylıkla saptanırken, meme kanserinden kurtulma şansı artar. Meme kanseri teşhisinde çekilen mamografinin kalitesi ve yapılan incelemenin doğruluğu büyük önem taşır.
Meme kanseri riskini azaltan 5 faktör