1 ) Lohusalık nedir?
Doğumdan sonraki ilk 1.5 aylık döneme (yaklaşık 40 gün ) lohusalık dönemi denir. Bu dönem, doğumdan sonra vücudun kendibi yeniden toparlama dönemidir. Normal doğum ve sezaryenden yaklşaık olarak 1 hafta veya 10 gün sonra ( annenin durumuna göre karar verilir ) sonra dikiş kontrolü, dikiş alınması (normal doğumda dikiş alınmaz) ve diğer kontroller için doktora muayeneye gidilir. Bebek de doğum günü görüldükten sonra yaklaşık 1 hafta sonra yeniden kontrol edilmek için muayeneye çağırılır.
2 ) Lohusalık döneminde anne vüdudunda ne gibi değişiklikler meydana gelir?
- Kırmızı, sarı, beyaz akıntı görülebilir. bu akıntıya loşi akıntısı denir. Loşi ilk 3 gün boyunca kırmızı, 4 ile 5 gün sonra sarı veya pembe, 1 hafta sonra ise beyaz renkte akar. Akıntıdan dolayı iç çamaşırı ve petler çok sık kirlenir. Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra anne düzenli olarak önden arkaya doğru antiseptik bir solüsyon ile temizlik yapılmalıdır.
- Rahim doğumdan sonra hergün hızlı bir şekilde küçülür. yaklaşık 10 ile 15 gün sonra karında el ile hissedilemez duruma gelir.
- Göğüslerden hormonların etkisi ile süt salgılanır. Doğumdan sonra ki ilk üç gün boyunca süt miktarı azdır. Ancak bebek meme emdikçe süt miktarında artış meydana gelir.
- Anne hamilelik dönemi içerisinde almış olduğu kiloları hızlı bir şekilde vermeye başlar ve vücut şekli yavaş yavaş normale döner.
- Hamilelik döneminde ve doğum esnasında meydana gelen şişlik ve ödemlerde azalma olur.
- Ellerde uyuşma ve bacaklarda kramp gibi şikayetler de geçer.
3 ) Lohusalık döneminde annede ne tür şikayetler görülür?
- Göğüslerin ucunda çatlaklar en çok karşılaşılan şikayetler arasında yer alır.
- Çok nadir de olsa, doğumdan sonra evde aşırı kanama ve uzun süren kanamalar görülebilir. Böyle bir durumun meydana gelmesi halinde, derhal doktor ile iletişime geçilmelidir.
- İdrar yolu enfeksiyonları doğumdan sonra çok sık görülen şikayetler arasında yerini alır. İdrar yapma esnasında ağrı ve yanma hissi oluşabilir.
- Endometrit denilen rahim içerisinde enfeksiyon oluşması çok as rastlanan olaylar arasındadır. Bu durumda çok kötü kokulu akıntı, halsizlik, ateş gibi belirtiler olur. Antibiyotik ile tedavi edilir.
- Sık olmasa da doğumdan sonra karşılaşılan bir durum da annede meydana gelen depresyondur. Geçici depresyon esnasında anne sık sık ağlar, ancak ağlama sebebini kendisi de bilemez. Doğumdan sonraki hormonal değişiklikler ile alakalı olarak meydana gelen bu depresyon ve ağlama, bir müddet sonra kendi kendine normale döner.
- Normal doğumda dikiş yerinde ağrı meydana gelebilir. Bu ağrılar 10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. 1-2 hafta boyunca dikiş yeri antiseptik solüsyon ile önden arkaya doğru tuvalet esnasında temizlenmelidir.
- Sezaryen dikiş yerinde ağrı ve uyuşukluk, hissetmeme gibi hisler olabilir. Meydana gelen bu ağrı, yaklaşık 1 hafta içerisinde azalır. Dikiş yerinde uyuşukluk ve hissizlik ise, daha uzun sürede düzelir.
4 ) Doğumdan sonra cinsel ilişki ne zaman başlar?
Normal doğum veya sezaryen doğumdan yaklaşık 1.5 ay sonra anne doktor kontrolüne gider. Bu kontrol esnasında doktor herhangi bir sakınca görmemiş ise, cinsel ilişkiye girilmesine müsade edilir. Ancak anne kendini daha erken sürede iyi ve ilişkiye hazır hissederse, daha erken dönemde de ilişkiye girilebilir.
5 ) Doğumdan sonra ne zaman banyo (duş) alınır?
Normal doğumdan hemen sonraki günde dahi banyo veya duş yapılmasında bir sakınca yoktur.
Sezaryenden sonraki ilk 3 gün içerisinde banyo yapılması tavsiye edilmez. 3 günden sonra dikiş yerini fazla tahriş etmemek kaydı ile banyo yapılabilirç 3 gün sonra dikiş yerine su veya sabun temas etmesinde artık bir sakınca olmaz.