Kadının 21. ile 35.günler arasında adet olması normal bir adet süreci olarak kabul edilmektedir. Ancak bu süre 21 günden daha kısa ya da 35 günden fazla olursa bu kez adette düzensizlik baş göstermekte bu duruma da adet düzensizliği denmektedir. Kadın sağlığı açısından adet kanamalarının düzenli gerçekleşmesi gerekmektedir. Düzensiz adet görme aynı zamanda yumurtlama bozukluğuna da neden olabilmektedir. Kadınlar ilk adet görmeye başladıktan ilk birkaç yıl süresince, regl kanamalarında düzensizlikler yaşayabilirler. Bu sürecin normale girebilmesi için adet görmeyi sağlayan hormonların vücutta dengelenmesi gerekmektedir. Aynı düzensizlik durumu menapoz ve perimenopoz dönemleri öncesinde de yaşanır. İlk adet döneminden son adet dönemine kadar her ay tekrarlayıcı tarzda üremeye yönelik hormonal değişimler meydana gelir. Bu hormonal değişimler özellikle genital sistem olmak üzere tüm vücudu etkilemektedir. Vücuttaki bu değişimler ve etkilenmeye Mensturel Siklus denilmektedir. Adet kanamasının olduğu ilk gün Mensturel Siklus’un da başlangıcı kabul edilmektedir. Hipofiz, hipotalamus, yumurtalık ve rahim normal bir adet kanamasını oluşturan dört temel faktörlerdendir. Bu faktörlerin herhangi birisinde meydana gelebilecek bir sorunda adet düzensizliği baş gösterebilmektedir.
Düzensiz adet görmenin birçok nedeni olabilmektedir. Yumurtalıkta meydana gelen kistler, rahimde ya da rahim ağzında gelişen polipler yani rahim ağzı çevresinde yaşanan hastalıklar, rahim içini döşeyen tabaka olan endometriyal heperpilazide yaşanan fazla büyüme ve hormonal değişimler adet düzensizliklerinin başlıca nedenlerindendir. Düzensiz adetlerde kanama miktarlarında ve süresinde farklılıklar yaşanbilir.
Adet gecikmesinin birden çok sebebi olabilir. Kadınlar beklenilmeyen adet gecikmelerine stres, mekansal ya da ülkesel değişiklik, mevsimlerin değişimi gibi dış etmenler neden olabildiği gibi doğurganlık döneminde de adet gecikmesi yaşanabilir. Doğurganlık döneminde yaşanan adet gecikmesinin çok büyük bir nedeni aktif bir cinsel hayatı bulunan kadının gebe kalması olabilir. Yıl içerisindeki bir ya da iki kez yaşanan adet gecikmeleri normal kabul edilebilir. Fakat gecikmeler her ay devam ederse adeti geciken kadının hormon düzeyinin kontrol edilmesi gerekebilmektedir. Kadınlar istenmeyen gebelikler için kullandıkları doğum kontrol hapları da adet gecikmesine neden olabilir
Anormal derecede nitelendirilecek adet kanamaları genellikle genç kızlık çağlarında (ergenlik döneminde) görülmesi daha sıktır. Bu dönemdeki normalden daha fazla miktarda olan kanamalara jüvenil kanama adı verilir. Ergenlik dönemine bağlı olarak bu anormal kanamanın sebebi hormonların düzensiz çalışmasıdır. Yoğun şekilde yaşanan kanamalar birkaç hafta sürebilmektedir. Anormal kanamlaların çeşitli tedavileri bulunmaktadır. Bunun için muhakkak hekiminize danışmanız gerekmektedir. Doktorunuz yaptığı tetkikler sonucu hormon ilacı kullanımına başlayabilir.
Kadınlarda çeşitli nedene bağlı olarak ahim ağzında veya rahmin iç tabakasında meydana gelen hastalıklar olabilir. Bu hastalıkların en büyük sebeplerin birisi cinsel yolla rahime giren zararlı bakterilerdir. Bunun dışında hormonal düzensizlikler, kullanılan bazı ilaçlar ve genital orgndaki yanlamalarda hastalığa sebep olabilir.Bu hastalıklara rahim enfeksiyonları denir.Adet dönemleri dışındaki arada meydana gelen kanamaların en büyük sebebi meydana gelen bu enfeskiyonlardır. Kadınlar adet dönemleri dışında böyle bir kanama meydana geldiğinde ve saydığımız sebeplerden bir durumla karşılaşıldığında muhakkak tedavi görmesi gerekmektedir. Tedavi büyük ölçüde kullanılan progesteron (yumurtalıktan salgınanan bir hormondur ve rahmin içini döşeyen tabakanın desteklenmesine yardımcı olur) içeriği olan hormon illaçlarının kullanımı adet dönemi dışında yaşanan kanamaları büyük ölçüde durduracaktır. Aksi halde kanamadan ve kan kaybından dolayı kadın anemi, kısırlık ve kanser gibi durumlarla karşıya karşıya kalabilir. İki adet dönemi arasında beklenmedik kanama gören bir kadın, bu durumu önemsemeli ve hemen doktoruna başvurarak tedavi olmalıdır.
Adet düzensizliği tedavisinin yapılabilmesi ve olumlu sonuçlanabilmesi için ilk önce adetin düzensiz olmasına etki edenin ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Bu etkinin belirlenmesi jinekolojik muayene gerektirmektedir. Jinekolojik muayene sonrası rahim de veya rahim ağzında oluşan hastalıklar (miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri ) tespit edilebilir. Bu aşamadan sonra tedaviye başlanır. Tedavi farklı sebeplere göre farklı şekillerde yürütülür. Bazı kadınlara ilaç tedavisi uygulanırken bazılarına da cerrahi girişimlerde bulunulabilir. Adet düzensizliğine neden olan tüm etkenler ortadan kaldırıldığında adet süresi ve kanamaları düzene girer.
Hem normal adet gören hem de düzensiz adet gören kadınların dikkat etmesi gereken bir başka faktörde, ergenlik döneminden itibaren kendi adet düzenlerini ve miktarlarını takip etmeleri gerekmektedir. Bu durum herhangi bir düzensiz adet kanamasında, yapılacak olan tedavi sürecini hem hızlandıracak hem de kolaylaşmasına yardımcı olacaktır.