İstemeden idrarını kaçırma kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk her yaştan kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. İdrar kaçırma problemi yaşayan herkes bundan olumsuz etkilenmektedir. Özellikle yetişkinlerde günlük rutin aktiviteleri yaparken idrarını tutamama durumu, kişinin iş, ev ve sosyal yaşamında sıkıntılara yol açabilmektedir. İdrar kaçırma genel olarak idrar yollarından, kimi zaman da kalın bağırsak veya kadın genital organından olabilmektedir. Bireyler gülme, öksürme, oturma, kalkma, ağır bir cisim kaldırma ya da yürüme gibi rutin etkinlikler sırasında bile gerçekleşebilen idrar kaçırma sorunu psikolojik olarak da bireyi rahatsız etmektedir. Bu tür durumlar daha ciddi bir hastalığın belirtisi de olabileceğinden vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Yaşa, cinsiyete göre değişebilen nedenlere bağlı olarak gerçekleşen idrar kaçırma probleminin nedeni saptandığında bu nedeni ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi bulmak mümkün olacaktır.
İdrar kaçırma çeşitleri
Gülme, öksürme, ağır kaldırma gibi günlük etkinliklerde istemsiz olarak damlalar halinde idrar kaçırmaya Stres, Üriner İnkontinans adı verilmektedir. Bu daha çok kadınlarda görülmektedir. Taşma, Urge İnkontinans ise aniden meydana gelen idrar yapma hissi ile tuvalete yetişemeyip idrar kaçırmadır. İdrar kaçırma problemi bunlardan biri şeklinde olabilirken, her ikisinin birlikte görüldüğü hastalar da vardır.
İdrar kaçırma problemi yaşayanlar ne zaman doktora başvurmalılar?
İdrar kaçırma problemi hangi yaşta ve ne şiddette yaşanırsa yaşansın fark edildiği durumda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Zira normal sağlık durumuna sahip olan kişilerin idrarlarını kontrol edebiliyor olmaları gerekir. Eğer idrar kontrol edilemiyorsa, istemsizce idrar kaçırılıyorsa bu bir sağlık sorununun belirtisi olabilmektedir.
İdrar kaçırma nedenleri:
İdrar kaçırmanın en bilindik sebepleri; mesane, vajina enfeksiyonları, zorlu ve çoklu doğumlar, mesane taşları, tümörleri, hormonsal değişimler, sinirsel rahatsızlıklar olarak sıralanabilmektedir. İdrar kaçırma problemini çözebilmek için öncelikle soruna neden olan etken teşhis edilir ve ardından bunun için en uygun tedavi yöntemi uygulanır. Bunların yanında geçici olarak idrar kaçırmaya sebep olabilecek etkenler de bulunmaktadır. Örneğin alkol, aşırı sıvı tüketimi, kafein, karbonatlı, gazlı içecekler, baharatlı, asitli, şekerli yiyecek ve içecekler, idrar yolları enfeksiyonları ve ilaçlar geçici olarak idrar kaçırma sorununa yol açabilmektedirler.
İdrar kaçırma sorunu duygusal olarak olumsuz etkilemektedir
İdrar kaçırma probleminin yaş ilerledikçe arttığı ve kadınlarda daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Özellikle 45-50 yaş üzerindeki kadınların yaklaşık olarak % 50’sinin muzdarip olduğu bu sorun, bireyleri duygusal anlamda zorlamaktadır. Yolda yürürken, evde temizlik yaparken, bir cismi kaldırırken, arkadaş ortamında gülerken, hapşırırken idrar kaçıran kadın, toplum içine girmekten, sokağa çıkmaktan kaçınabilir. Zira nerede, ne zaman idrar kaçıracağını tahmin edemediğinden başkalarının yanında bu durumda kalmak istemez. Bu kadınlarda sık sık idrara çıkma, tuvalete biraz gecikirse idrar kaçırma problemi olduğundan sokakta gezerken sürekli bir tuvalet bulma arayışına girilir. Böyle bir durum da kadının keyfini kaçırmaya yetmektedir. Ayrıca idrar kaçırmanın iş hayatını da olumsuz etkilediği söylenebilmektedir. Uzun süren toplantılarda, dikkat gerektiren işlerde, sürekli aklı tuvalete yetişebilme veya idrarını kaçırmakta olan kadın işe konsantre olamamaktadır. Bu sorunla mücadele edenler gece de sık sık tuvalete gittiklerinden ihtiyaç duyulan uykuyu alamama ve yeterince dinlenememe dolayısıyla sıkıntılar yaşarlar.