İdrar tutamama ya da idrar kaçırma hastalığı tüm dünya insanının yaygın olarak yaşadığı problemler arasındadır. İdrar kaçırmanın tıp literatüründeki karşılığı “İnkontinans“tır. Bilimsel araştırmalar kadınların yüzde yirmi beşinin hayatlarının herhangi bir döneminde idrar kaçırma problemi ile karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Ülkemizde de hem kadın, hem erkeklerin çok sık karşılaştıkları ve sosyal hayatı ciddi oranda olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlık, her geçen yıl geliştirilen tıp yöntemleri sayesinde sorun olmaktan çıkmıştır. Şayet idrar kaçırma ileri boyutlarda değilse, yapılan ufak hayat tarzı değişiklikleri sorunun tedavisini sağlayabilmektedir.
İdrar kaçırma, hem erkek hem de kadınlarda görülmektedir. Bununla beraber 30 yaşın üzerindeki her dört kadından biri bu rahatsızlığı yaşamaktadır. İdrar kaçırma, kadınlarda daha sık yaşanmaktadır. Özellikle menopoz döneminde olan veya birden fazla doğum yapmış kadınlar, idrar kaçırma riski ile daha sık karşılaşmaktadır. Bazı durumlarda da hiç doğum yapmamış olan genç kadınlar bile idrar kaçırma problemi yaşayabilmektedir. Kadın yaşının artması ve ömrünün uzaması ile bu sorun daha da büyümektedir.
İdrar kaçırma öksürme, hapşırma, gülme veya karın içi basıncının çok az da olsa artırıldığı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. İdrar kaçırma rahatsızlığının en büyük olumsuzluklarından biri de kişinin bu rahatsızlığını konuşmaktan çekinebilmesidir. Ayrıca idrar kaçırma önemsenmediğinde daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Bu yüzden idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir doktora başvurması ve tedavi için adım atması gerekir.
Kegel egzersizleri cerrahi olmayan tedavi sınıfına girmektedir. Amaç, istemsiz idrar kaçırmaya neden olan faktörlerin düzeltilmesidir. Bu yöntemle mesane kaslarının güçlenmesi ve idrar kaçırmaya neden olan faktörlerin (sigara kullanımı, şişmanlık, kabızlık ve aşırı sıvı alımının kısıtlanması gibi) azaltılmasını sağlamaktır.
Pelvis kasları leğen kemiklerinin arasında kalan bölgededir. Doğum esnasında bebeğin geçeceği yol pelvis kaslarından geçmektedir. Bu yüzden bu bölgede çok sayıda kas bulunmaktadır. Pelvis kaslarının zayıflaması sonucunda mesanedeki idrar tutulamayabilir. Bu yüzden, buradaki kas yapılarının güçlendirilmesi gerekmektedir. Kegel egzersizleri de işte buradaki kasları güçlendirmek için yapılan egzersizlerdir.
Kegel egzersizi yaparken hangi kasların sıkılıp bırakılacağı da şu yöntemle tespit edilebilir: İdrarınızı yaparken bir süre tutun ve sonra tekrar bırakın. Sıktığınız kaslar, kegel egzersizi için sıkıp bırakmanız gereken kaslardır. Bu egzersizi, gün boyunca, aklınıza her geldiğinde sık sık tekrarlayın.
Bu kas grupları öğrenildikten sonra kişi, günlük hayatının her anında bu egzersizleri rahatlıkla yapabilir. Ütü yaparken, kitap okurken ya da iş yerinde çalışırken günlük düzenli aralıklarla pelvis kaslarını kuvvetlendirecek egzersizleri yapabilir. Egzersizler 25’li setler halinde günde 4 kez yapılabilir. Bu sayı kişinin tutumuna göre yavaş yavaş artırılabilir.
İlaç tedavisinde sadece hekimin önerdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir. Kişi alacağı ilaçları günlük ve düzenli olarak kullanması gerekmektedir.
İdrar kaçırma çok şiddetliyse tedavisinin tek mümkün yolu, cerrahi yöntemlerdir. İdrar kaçırma tedavisi için günümüzde uygulanan çeşitli ameliyat tipleri vardır. Bu ameliyatlar ortalama olarak 30 dakika kadar sürmektedir. Kişi operasyondan sonra hastaneden çıkarak evine gidebilmektedir. Cerrahi yöntemlerdeki başarı oranı %90’lara kadar ulaşmaktadır.