Adet kadınlarda genellikle 13 yaşından itibaren menopoz olarak adlandırılan evreye kadar yaşanan fizyolojik bir olaydır. Bu fizyolojik olaydan adet döngüsü olarak da bahsedilmektedir. Adet döneminde vücuttan rahimin iç yüzeyinde bulunan doku ve damarlar bir miktar kan ile birlikte dışarı atılmaktadır. Sanılanın aksine bu kan pis kan değildir.
Adet kanaması istisnai durumlar haricinde her ay görülmekte ve yılın bazı dönemlerinde kadınlar için endişe konusu olabilmektedir. Evlilik ya da yaz tatili planlayan kadınlar adet dönemini malesef ki göz ardı edemezler ancak bazen elde olmayan sebeplerden bu planlar adet dönemine denk gelebilir ve bu durumda kadınlar görülen adeti geciktirmek için ilaçlara başvurabilir.
Adet geciktirici ilaçlar kadınlara endişesiz bir yaz tatili ve balayı kolaylığı sağlamaktadır. Ancak bahsi geçen ilaç vücudun doğal seyrine etki gösterdiği için doktor tavsiyesine başvurmak da yarar vardır. Hormon içeriğine sahip olan adet geciktirici ilaçları daha yakından tanımak için yazımızın devamını okumanızı öneririz.
Adet geciktirici ilaçlar
Kadınlarda her ay yumurta olgunlaşma sürecinde östrojen, olgunlaşma sonrasında ise progesteron üretilir. Vücudunun hamilelik için hazırlandığı bu evrede söz konusu hormonlar sayesinde meydana gelen yumurtalar çatlar. Şayet döllenme gerçekleşmezse iki hormonda azalma görüleceği için bundan kaynaklı olarak adet gerçekleşir. Dışarıdan bir müdahale ile östrojen ve progesterondaki görülebilecek olan azalma engellendiği takdirde adet süreci ertelenebilir. Bu erteleme en fazla 10 güne kadar olmalıdır. Daha fazla süreli bir adet ertelemesinin yapılması halinde bir takım yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler;
Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılmalı?
Beklenen adet döneminden 2 gün önce ilaca başlanmalı.
Günde 2 ya da 3 tane alınan ilaçlar vardır. Burada önemli olan günlük alınan ilaç miktarından ziyade kullanım süresinin 10 günden fazla olmamasıdır.
10 günden fazla süreli adet geciktrici ilaçların kullanımı doktor kontrolü altında olmalıdır.
Adet geciktirici ilaçların etkisine bağlı değişim
Göğüslerde hafif dolgunluk, vücutta bir gerginlik hissidir. Bu değişim adet döngüsünde de görülür. İlaçların etkisiyle görülen bu değişimin adet döngüsünde görülenden tek farkı biraz daha fazla olmasıdır.
Bu değişimlerin ilaçla adet geciktiren her kadında görülmesi gibi bir kural söz konusu değildir.
Adet geciktirici ilaçların etkisinin görüldüğü nasıl anlaşılır?
Kanama gerçekleşmemişse adet geciktirici ilacın işlevini yerine getirebildiğini göstermektedir.
Adet geciktirici ilaçları kullandıktan sonra girilen cinsel ilişki sonucu gebe kalınır mı?
Adet geciktirici ilacın gebeliği engelleme özelliği yoktur. Doğum kontrol hapı ile birlikte kullanılırsa gebelikten korunabilirsiniz.
Adet geciktirmenin vücuda zararları nelerdir?
Adet geciktirici ilacın sık kullanılmadığı takdirde bir zararı olmaz. Sonuçta vücudun doğal döngüsünü engellemek için sıklıkla müdahale etmek sakıncalı olabilir.
Adet geciktirici ilaçlar yılda kaç defa kullanılır?
Süre kısıtlaması literatürde yoktur. Ama yılda 2 veya en fazla 3 defa kullanmak önerilir. İlacın vücudun doğal döngüsü için; bir yıl içinde daha fazla kullanılması önerilmemektedir.
Adet geciktirici ilaçlar sonrası görülen adet döngüsü
Vücut, adet geciktirici ilaçların kullanımı sonrasında ilk kanama gerçekleşince yeni bir döngü belirliyor ve belirlenen bu döngü şeklinde adet devam ediyor.
Adet geciktirici ilaçlar ile dikkat edilmesi gerekenler
Bazı hastalarda ilaç kullanmadan önce ultrasonla rahim içi ölçümü yapmak gerekebilir. Bu ölçümde rahim içi yapısına göre östrojen ya da progestoron içeriği değerlendirilir. Genellikle adet geciktirici ilaçlar progestin içerir içeriğinde hafif de olsa östrojenik aktivitesi bulunmaktadır. Daha çok östrojenik aktivitesi bulunanlar tercih edilmektedir. Ancak rahim içi, yani endometrium adı verilen dokunun kalınlığı ve de yapısı kullanılacak olan adet geciktirici ilaç için yol gösterici kabul edilmektedir.