Rahim (uterus) kadın üreme sisteminin bir parçası olmaktadır. Üreme sistemi vajina, rahim veya uterus, rahim boynu ( serviks ), fallop tüpleri ( yumurtalık kanalları ) ve overler ( yumurtalıklar )’den oluşur. Rahim, gebeliklerde bebeğin gelişimini koruyan armut formunda bir kaslı torbadır. Rahimde bulunan organlara göre kanser çeşitleri vardır. Rahimin tıp da ki adı uterus olduğu için, doktorlar genel olarak uterus kanseri olarak adlandırmaktadır. Ama bazen endometrial kanser olarak da anılabilmektedir. Endometrium rahmin içindeki rahim zarıdır. Ve kadınların karşılaşabileceği en yaygın kanser türüdür.
Rahim kanserlerinin kesin olarak bir nedeni bulunamamaktadır. Ancak bu kansere yakalanma riskini arttıran bazı faktörler bilinmektedir. Genellikle aşırı kilolu olan yani obez kadınlarda görülme ihtimali, normal kilolu kadınlarla kıyaslandığında daha yüksek olduğu saptanmıştır. Adet kanamalarının erken görülmesi ve menopoza geç girilmesinin de, kanser riskini artıran faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca genetik yatkınlığında söz konusu olabileceğini bilmeniz de fayda var. Eğer aile içinde kanser hikayesi var ise, kişinin de kansere yakalanma riski artmaktadır. Bunun yanı sıra doğum yapmamış kadınlar, doğum yapan kadınlara göre daha fazla risk taşımaktadır. Tüm bu faktörlerin arasında günümüz hayat şartları da olumsuz etki yaratmaktadır. Özellikle sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres faktörü, kanser riskine davetiye çıkarmaktadır.
Uterus ( Rahim ) kanseri belirtileri
Rahim kanserinin en belirgin özelliği, anormal bir şekilde vajinal kanamalara yol açmasıdır. Menopoza girmiş ve adet döngülerinin kesilmiş olduğu kadınlarda yapılan araştırmalara göre, 10 kişinin yaklaşık 9’unda menopoz sonrası yaşanan düzensiz vajina kanamaları sayesinde saptanmıştır. Yaşanan düzensiz adet kanamaları aşağıdaki belirtileri kapsayabilir:
Genel olarak kadınları kapsayan kanser çeşitleri ilk başlarda net bir belirti göstermemektedir. Eğer kanser ilerlemiş ve çevre dokulara yayılmış ise ciddi şikâyetleri yanında getirir.
Rahim kanserinin tedavisi
Uterus kanserinin tedavisinde, tedavi seçimini ve başarısını etkileyen faktörler vardır.
Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak tedavi aşamaları gerçekleşir. Rahim kanserinin tedavisi 4 yöntemden oluşur.
En yaygın kullanılan tedavi yöntemidir. Bu işlemde, uterus, overler ve tüpler çıkartılır. Ayrıca karın bölgesindeki lenf nodlarının çıkartılarak, çevre dokulardan örnekler alınır. İlk cerrahi operasyon tedavi için en önemli adımdır. Kanserin tanınması ve tekrar edilmemesi adına kesin bir çözüm getirilmesi gerekir. Hastanın çocuk sahibi olma isteği de göz önünde bulundurulursa ona göre tedavi şekli değişir.
Eğer ameliyatla tedavi edilemezse, arta kalan bulgular kanserin tekrarlama riskini oluşturur. Bu yönde bulgular var ise, histerektomi işleminden sonra radyasyon tedavisi uygulanır. Histerektomi işlemi rahmin alınması işlemidir. Böylece kanser bölgesi tamamen saf dışı edilir.
Rahim kanseri vücudun diğer bölümlerine yayılmış ise, tümörün büyümesini engellemek amacıyla, yüksek dozda progesteron hormonu verilir. Bu sayede daha fazla büyümesi ve yayılması engellenmiş olur.
Kemoterapi kanser hücrelerini yok etmek amacı ile uygulanan ilaç tedavisidir. Bu ilaçlar belli bir kombinasyon çerçevesinde kullanılır. Eğer rahim kanseri son evresine ulaşmış yani ilerlemiş ve diğer organlara da sıçramış ise, kemoterapi tedavisine geçilir. Kemoterapi kan yoluyla tüm bölgelerdeki kanser hücrelerine ulaşmayı başarır ve onları yok eder.