Menopoza Hazırlık Nasıl Yapılmalı?
23 Ekim 2018
Menopozda Yapılan Hormon Testleri Nelerdir?
23 Ekim 2018

 

Menapoz nedir?

Kadınların hayatlarındaki en önemli dönemeçlerinden biri de menopozdur. Menapoz adetin kesilmesi ve doğurganlığın sona ermesidir. Kadınların yumurtalıkları 40’lı yaşlarından sonra beyinden gelen hormonal uyarılara daha az cevap vermeye başlar. Bu döneme tıp literatüründe klimakterium denmektedir. Bu dönemde kadınların adetleri arasındaki zaman uzamaya başlar. Aynı şekilde adet kanamalarındaki miktarda da azalma yaşanır. Gece uykularında düzensizlik,gece terlemeleri, sıcak basmaları gibi durumlarda kadınlar da yine bu dönemde gözlenen sorunlardandır. Menopoza girme yaşı ortalama olarak 51’dir. 40 yaşından önce menopoza giren kadınlara erken menopoz dönemine girmiş kabul edilirler. Menopoz hayatın doğal bir aşamasıdır ve kadınlar tarafından bu durumun kabullenilmesi gerekmektedir.

Ancak bazı durumlarda menopoza bağlı olarak kadının hayatı olumsuz yönde etkilenebilmekte ve bu da ciddi hastalıklara sebep olmaktadır. Günümüzde menopozun olumsuz yönleri bir hastalık olarak kabul edilmekte ve tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Günümüzde tıbbın ilerlemesi ile sağladığı imkanlar da genişlemiştir. Bu olumlu gelişme menopozun kadınlar üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak da ya da en aza indirgemeketedir. Menopoz döneminde kadındaki azalan yumurtalarıkların sağlanan hormon tedavisi ile yeniden kazanılması durumunda, menopoza ait tüm olumsuz değişiklikler ve hastalıklar kolayca önlenebilmektir.

Menapozda kullanılan ilaç tedavisi ve HRT

Menopozun olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesinin en önemli koşulu, kadındaki menopoz teşhisinin erkenden konulmasıdır. Erken tanı tedavinin başlangıç süresini de öne çekeceğinden doğabilecek daha fazla olumsuzluğunda önüne geçilmiş olunabilmektedir. Menopozda kesin tanı nasıl konulur diye soracak olursanız, 40 yaşından sonra, 1 yıl süreyle adet görmeyen ve yakınmaları artmış (ateş basması, terleme, cinsel birleşmede vajina yanması ve ağrısı, gece uykularında düzensizlik ) olan kadınlarda araştırma yapılmaksızın menopoz teşhisi konulabilir.

Menopoz tedavisindeki amaç kadına kaybettiği östrojen hormonunu geri kazandırılmasıdır. Böylelikle kadın bireyin hayatında menopoza bağlı olarak meydana gelen olumsuzluklar önlebilecektir. Östrojen tedavisi ağızdan alınan ilaçla ya da cilde yapıştırma yöntemi ile tedavi şeklidir. Cilde yapıştırma tedavisi genellikle doktorun vereceği bir karardır ve ağza alınan tedaviden farklılıklar içermektedir. Östrojen tedavisinin yapılmasından 1 sene sonra kadın hayatında menopozdan kaynaklı yaşanan sorunların birçoğu yok olur. Örneğin ilişki esnasında yaşanan vajina ağrısı ve yanma hissi ortadan kalkar. Gece uykuları düzene girer. Kadının gerginliği ve stresi de azalmaktadır. Yine menopoz döneminde kadın doğurganlık hormonlarının azalmasına bağlı olarak gerçekleşen kemik erimesi gibi problemler de kullanılan ilaçlar yardımıyla büyük ölçüde son bulacaktır.

HRT, hormon replasman tedavisi demektir ve menopozun neden olduğu şikayetlerin çoğunun giderilmesi bu tedavi biçimi ile gerçekleşmektedir. HRT tedavisinin tüm bunların yanında kemik erimelerini de büyük ölçüde sona erdirdiği bilinmektedir.

Ağızdan alınanan menopoz ilaçlarında kadının ihtiyacı olan hormonlar tablet içerisine konulmuştur. Kadın bu ilacı su yardımıyla yuttuğunda ilaç bağırsaklar tarafından emilmeye başlar ver kısa sürede vücutta etkisini gösterir. HRT içerisinde kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron bulunur.

Kimlere HRT uygulanmaz

HRT tedavisi rahim kanseri olan kadınlara uygulanmadan önce mutlaka doktor onayının olması gerekmektedir. Aksi durumda kadının göreceği menopoz tedavisi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Rahim ve meme kanseri olmuş kadınlara HRT yani östrojen tedavisinin uygulanmabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. Aynı zamanda HRT tedavisi aktif olarak karaciğer hastası olan kadınlara da uygulanmamaktadır.

Randevu Al