Yumurtalık kanserlerinin kötü bir özelliği de, belirli bir ölçüde büyüyüp yayılmadan önce bir şikayet belirtisinin olmamasıdır. İlk şikayet, genel olarak alt karın bölgesinde şişkinlik hissi ve hazımsızlık ile başlar.
İlerleyen zamanlarda, büyüyen tümör dokusu karın bölgesinde şişkinlik yapmaya başlar. Karın kilo alıyormuş veya hamile kalınmış izlenimi verecek şekilde öne doğru bombe bir görüntü oluşturur.
ilerleyen aşamalarda, yumurtalık kanserlerinde karın içi sıvı birikimi (asit) de görülmeye başlar. Karında sıvı birikmesi “asit (assit, ascites)” olarak ifade edilir.
Asit sıvısı problemleri daha da bariz bir şekilde ortaya çıkmaya başlar. Bir çok kanser türünde olduğu gibi, en son ki evreye dek herhangi bir ağrı yakınması olmaması doğaldır.
Bazı yumurtalık kanserleri, hormonal açıdan aktiftir ve hormon salgılar. Bu salgılanan hormonların etkileri ile alakalı olarak tüylenme, memelerde dolgunluk ve adet kanaması şikayetleri (menopoz sonrası yıllarda) ile karşılaşılabilmektedir.
Erken evre yumurtalık kanserine sahip pek çok kadın, herhangi bir belirti rapor etmemiştir. Erken evre belirtileri karnın (abdomen) alt veya yan bölgelerinde görülen ağrı ve/veya karında doygunluk hissi ya da şişkinliği kapsamaktadır.
Kanser bir defa yumurtalık haricinde oluştuğu zaman, kalça kemikleri (pelvis) arasında bulunan herhangi bir bölgede tümörün oluşmasına sebep olabilir. Bu durum ise, karnın alt bölgesinde (abdominal) ağrı, sırt ağrısı, normalden daha fazla idrara çıkma ihtiyacı, kabızlık, cinsel ilişki esnasında ağrı veya karın bölgesinde şişkinliğe sebep olabilmektedir. Bu kadınlar aynı zamanda, menapoz döneminin ardından kanama veya düzensiz adet kanamaları ile de karşılaşırlar.
Kanser karın bölgesi (abdomen) veya vücutta bulunan herhangi başka bir yere yayılmış olabileceğinden dolayı, ileri yumurtalık kanseri çok daha fazla bir şekilde belirti gösterebilmektedir. Bu belirtiler iştahsızlık, hasta olmak veya kendini hasta hissetmek, kabızlık, yorgunluk, nefes darlığı veya karın bölgesinde fark edilebilir derecede şişkinliği kapsamaktadır. İştah kaybınız olabilir veya yemek yedikten sonra şişkinlik hissedebilirsiniz. Karın bölgesinde genel bir şişkinlik hissi olabilir.
Bu sayılan belirtilerden herhangi birisine sahip olmanız halinde, derhal doktora giderek, check-up yaptırın. Yumurtalık kanserinden farklı hastalıklarında bu belirtilere sebep olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu tarz belirtiler taşıyan çok fazla kadın da kanser ile alakalı herhangi bir saptama yapılmamıştır.
Pratisyen bir doktorun, kişinin çok ciddi olmayan bir şeye mi yoksa şüpheli bir kansere mi sahip olduğuna karar vermesi biraz zordur. Ancak, doktorunuzun acil tahliller yapması veya sizi direkt bir uzmana yönlendirmesini gerektiren bazı spesifik belirtiler bulunmaktadır. Aşağıdaki ifade ettiğimiz belirtileri taşımanız halinde, derhal doktorunuza muayene olmanız gerekir.
Doktorunuzun şüphelenmesi halinde, tam bir pelvik muayene yapmalması gerekir. Eğer kabul ediyorsanız; bu, dahili muayeneyi kapsar. CA125 kan testi de yaptırabilirsiniz. Bu genel bir testtir ve tek başına yumurtalık kanseri teşhisini koymaz. Ancak bir şeylerin doğru gitmediğini belirtmesine destek olmaktadır. Eğer doktorunuz, karın bölgenizde bir yumru hissediyorsa veya endişelenmesini gerektiren başka sebepler de bulunuyorsa, derhal bir ultrason taraması yaptırmanız gerekir. Acil tarama randevusu alamamanız halinde de, doktorunuzun sizi bir uzmana yönlendirmesi gerekir. İdeal olarak 15 gün içerisinde bir randevu almalısınız.
Eğer belirtileri taşıyor ve doktorunuzun sizde mevcut olan belirtileri yeterince ciddiye almadığını düşünüyorsanız, bu sayfanın çıktısını alabilir ve randevunuzda yanınızda götürebilirsiniz. Bir uzmana ne ölçüde görünmeniz gerekip gerekmediği ve ne kadar sonra görünmeniz gerektiğine, doktorunuz ile beraber karar verebilirsiniz.